Filippiinien taifuunin kuvaus

”Mysky alkoi 19. lokakuuta noin klo 10 aamupäivällä, jolloin ilmanpaine alkoi nopeasti laskeutua. Jo 15. päivästä saakka oli huomattu cirrus-pilviä  idässä. Ne kulkivat yhä kiihtyvällä nopeudella ilmanpaineen ensin vähän noustessa, mutta myöhemmin laskeutuessa. Tämä oli jo syklonin enne. Hirmumyrsky alkoi vasta kello kahdeksan 20. päivän aamuna ilmanpaineen jyrkästi laskeutuessa. Se aleni nyt 3,5 tunnissa 23 mm.

…Koneet osoittivat, että tuulen nopeus nousi 54 metriin sekunnissa. Klo 11.40 a.p. kulki syklonin keskusta Manilan ylitse. ..Tuuli laukesi nollan arvoiseksi. Lämpötila nousi yhtäkkiä  6 astetta C. Suhteellinen kosteus, joka koko ajan oli ollut lähellä 100 prosenttia, aleni kohta 43 prosenttiin, joka näillä seuduilla on sangen harvinainen kuivuus.

Heti kun keskusta oli kulkenut ohitse, saavuttivat meteorologiset elementit taas yhtä nopeasti ne arvot, jotka niillä oli ollut ennen keskustan tuloa. Tuulen suunta kääntyi vain miltei vastakkaiseksi. Myrsky kesti kuitenkin lyhyemmän aikaa keskustan sivuuttamisen jälkeen kuin ennen sivuuttamista.

Ainoastaan kaksi minuuttia oli aivan tyyni. Vähän ennen ja jälkeen tuli yksityisiä tuulenpuuskia  eri suunnilta. Tyynen aikana lakkasi sade ja synkkien pilvien sijaan muodostui hetkeksi lämpinäkyvä pilviharso. Juuri ennen tyyntä satoi 15 minuutin kuluessa 100 mm. Manilan ympäristössä yksin Bulacan maakunnassa kaatui enemmän kuin 20 000 taloa. Useimmat satamassakin olevat laivat hukkuivat tai saivat pahoja vaurioita”.

G.Melander: Nykyajan sääoppi, s. 291, Porvoo, WSOY 1918

Professori Gustaf Melander oli Meteorologisen keskuslaitoksen johtaja vv. 1907-1931. Kuvaus käsitteli Filippiinien taifuunia vm. 1882.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s