Pakolaisten ja muiden maahan tulijoiden asuttamisesta on puhuttava

Otan kantaa maahantulevien pakolaisten ja muiden joukkoon sopivien matkailijoitten asuttamiseen silläkin uhalla, että leimakirves heilahtaa.

Näen väliaikaiseen, mutta mitä ilmeisimmin vuosia jatkuvaan sijoittamiseen inhimillisellä tavalla ratkaisuksi modernit parakkikylät.

Otan riskin, koska tunnen aikaisemman työkokemukseni perusteella asiaa ja haluaisin aiheesta laajempaa keskustelua. Nyt vaativaan tehtävään pitäisi valjastaa insinöörit ja arkkitehdit, jotka kehittäisivät nykyisen rakennusteknologian pohjalta monikäyttöisiä ja kevyitä asuinmoduleita.

Uusasutuksia varten laadittaisiin pikavauhtia kaavat eri puolille maata, kuntien sopiviksi katsomilla paikoilla. Paikan valinnassa on monia käytännön asettamia kriteereitä, joiden avulla uusasutusten infra saadaan toimimaan. Suomalaiselle puu- ja elementtirakentamiselle tässä olisi todellinen haaste. Myös energiahuollossa ja vesihuoltotekniikan rakentamissessa nykyosaamista olisi hyvä testata.

Idea on vapaasti käytettävissä.

Ei satojen tuhansien ihmisten väliaikaisestakaan asuttamisesta ja arjen organisoinnista muutoin selvitä. Vaikka Lähi-Idän tilanteeseen olisikin näkyvistä kohentumista, niin pakolaisvirtoja tuskin voidaan lopettaa. Siksi on varauduttava jopa vuosikymmenten poikkeusoloihin.

Näissä yhteyksissä voitaisiin soveltaa myös sosiaalisia organisatorisia innovaatioita. Niiden avulla mahdollisuuksien mukaan otettaisiin huomioon tulijoitten uskonnollisyhteisöllisiä ja itsehallinnollisia tarpeita, Suomen lakien pohjalta, luonnollisesti.

Koska ongelma on todellinen, tarvittaisiin avointa ja ideologisista leimoista vapautettua pohdiskelua resurssien käytöstä.
Suomalaisten rahapussi ei ole pohjaton eikä myöskään sietokyky.
Nykyinen tilanne on vasta alkusoitto, mutta orkesteri takertelee jo ensimmäisillä tahdeilla.

3 ajatusta artikkelista “Pakolaisten ja muiden maahan tulijoiden asuttamisesta on puhuttava

  1. Voi hyvä mies! Satoja tuhansia ihmisiä jotkä jo valmiiksi ovat onnistuneet sotkemaan omat asiansa ties kuinka moneen kertaan, niin näitä nyt luulet meidän pystyvän ohjaamaan ’sivistyneeseen’, eurooppalaiseen elämään. Emmehän ole siihen pystyneet edes parin- kolmenkymmenen tuhannen mittakaavassa joille on ollut aikaa yli 20 vuotta.

    Lue nyt pariin kertaan vaikkapa Ayaan Hirsi Alin kirjoitukset. Niitä löytyy kirjastoista ja netistä.
    Palaa sitten asiaan.

    Mutta hyvää syksyä sinulle!

    • En luule. Puhun käytännön järjestelyistä, jotka ovat edessä. Myönnän, nippeliasia suuressa kokonaisuudessa, jolle emme mitään mahda.

  2. Nettikaverin sivulta huomasin, että saksalaisilla on oma versionsa aiheesta, konttiasunnot. Itse ideoin laajempia ja avarampia viipaleparakkityyppisiä rakennuksia, joissa olisi eri kokoisia asuinyksiköitä erilaisiin tarpeisiin. Asuntojen lisäksi kylissä pitäisi olla yhteiset palvelu- ja huoltotilat, mahdollisesti esim. kirjasto- ja myymälä(auto)palvelut ja sosiaalitoimen päivystys jne. Saksassakin vaihtoehtoja etsitään mm. puurakentamisesta. Siinä on alue, jossa suomalaisillakin pitäisi ainakin periaatteessa olla mahdollisuuksia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s