Rokotteilla on eroa

Vaikka voin saada ikävyyksiä ja aiheuttaa läheisilleni ehkä pahaa mieltä, niin pakko tämä on kertoa. Olen aihetta seurannut ja parhaani mukaan tutkinutkin useiden kuukausien ajan.

Sen jälkeen, kun saksan-turkkilainen tutkijapariskunta oli saanut analysoiduksi uuden koronaviruksen genomin eli geeniperimän, rokotteen kehittäminen koronan aiheuttamaa sairautta vastaan kesti vain 48 tuntia, eli pari vuorokautta. Se oli tutkimuksen harppaus uuteen aikakauteen.


Rokote tunnetaan enimmäkseen Pfizerin nimellä. Todellisuudessa kehittäjäfirma on saksalainen BioNTech, ja sen omistavat em. tutkijat. Lääkejätti Pfizer on BioNTechin kumppani lääkkeen päätuottajana ja jakelijana.

Tutkijapariskunta kiittää osaamistaan kahta saksalaista miljardööriveljestä, jotka olivat rahoittaneet jo muutaman vuoden pariskunnan (genomi)tutkimusta syöpäsairauksissa. Veljekset ovat nyt satsauksensa saaneet takaisin moninkertaisesti.

Rokotteen nopea kehittäminen on ollut monille täysin käsittämätöntä. Tietämättömyys on aiheuttanut hirvittävän määrän vaarallisen virheellistä informaatiota mediassa ja myös ns. somessa.

Se, että rokotteen kehittäjät ovat alunperin syöpätutkijoita selittyy hyvin yksinkertaisesti.
Silloin, kun tutkija lääketieteen piirissä alkaa operoida genomitasolla, hän on ottanut tieteellisen ja teknisenkin harppauksen aivan uudelle kehitystasolle.

Periaatteessa mikä hyvänsä sairaus on silloin mahdollista ottaa ”luupin alle” hänen työvälineillään ja osaamisellaan.
Kyse on hyvin paljon rahoituksesta. Ei ole mitenkään selvää, että suuret lääketehtaat olisivat innokkaita kehittämään lääkkeen, joka veisi käyttäjät heidän tuotteeltaan.

Medialla ja myös tämän maan korkeimmilla lääkintöviranomaisilla on nyt kyllä korkea aika selittää, miksi markkinoilla olevilla rokotteilla on suuria eroja. Toinen kiinnostava aihe selvitettäväksi olisi EU-komission rooli rokotteiden ”hyvyyden” arvioinnissa ja tilaajana.