Ukraina lännen pelikapulana

Ukrainan ympärille on rakennettu kriisi. Sen syyt löytyvät maan epävakaasta taloudellis-poliittisesta tilanteesta sekä Donbassin venäläisalueen ratkaisemattomasta tilanteesta. Donetskin ja Luhanskin alueella valtaosa asukkaista on venäjää äidinkielenään puhuvia tai venäläisiä.

Kun Krim ja Sevastopol liittyivät Venäjän federaatioon, Donbassin silloiset vallanpitäjät toivoivat samaa. Putinin hallinto ei liitokseen suostunut, mutta tukee alueen autonomiapyrkimyksiä.

Kiovan hallitus on käynyt vuodesta 2014 sisällissotaa Donbassin kanssa. Vaikka alueen autonomiavaateiden tarve on laajalti tunnustettu, ei Kiovan hallitus ole ns. Minskin sopimusten mukaisiin neuvotteluihin aktiivisesti osallistunut. Hallitus pyrkii ylläpitämään pelkoa Venäjää kohtaan ja tätä kautta hankkimaan sekä sympatiaa, että taloudellista ja sotilaallista tukea. Ukrainan hallitus on kestokerjuulla. Tilanne kärjistyy, kun sitä kärjistetään.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10226679801930922&id=1524665044

Saan tuosta fb- kirjoituksesta varmaan Venäjä-mielisen leiman. En ole erityisen Venäjä-mielinen. Tunnen jonkin verran venäläisiä. Olen ollut Venäjällä neukkuaikaan 70-luvulla 2 vuotta ”opiskelemassa”. 90-luvullakin, Jeltsinin aikaan, kävin Venäjällä, muutaman kerran ja sain sieltä ystävän.

Putinin Venäjälläkin olen käynyt ja seurannut maan kehitystä aika tarkasti.
Mielestäni Venäjä on nyt Putinin aikaan parempi paikka kuin 70-90 luvuilla.
En ole sikäläisen yhteiskuntamallin kannalla, enkä sitä saarnaa. Mutta luultavasti venäläiset itse päättävät maansa kehityksestä, tavalla tai toisella.

Sen tiedän, että venäläinen haluaa tulla kohdelluksi tasavertaisena sekä ihmisten välisissä, kuin myös valtioiden keskinäisissä suhteissa. Pilkan kohteeksi joutunut avainsana kanssakäymisessä on LUOTTAMUS. Jos luottamus on olemassa, lähes kaikki venäläisten kanssa onnistuu. Presidentti Kekkonen ymmärsi tämän. Suomella meni hyvin. Luottamus voi vallita, vaikka asioista oltaisiin eri mieltä. Nykyiset uuspöyhkeät poliitikot meillä ja muualla eivät tätä näytä ymmärtävän. Se voi tulla kalliiksi. Venäjän yli ei kävellä enää.

Kts. myös https://karvola.wordpress.com/2015/08/07/meilla-on-ongelma-nimeltaan-ukraina/

6 ajatusta artikkelista “Ukraina lännen pelikapulana

 1. Hei. Voisitko kertoa, mitä se ’Minskin sopimus’ pitää sisällään. Ainakaan kukaan läntisen laatumedian jäsen ei tunnu sitä tietävän. En ainakaan ole huomannut Ylestä tai Hesarista.

 2. Ai niin. saksaksi. Si si, siis ei suomalaiset toimittajat sitä tunne. Eihän ne Hesrin eikä Ylenkään toimittajat osaa muuta lukea kuin englantia ’länsirannikon miljardöörien medialta’. Wikin suomenkielisen lähdeaineiston viitteissä olevan Hesarin entinen artikkeli oli poistettu. Varmaan wikikin ihan kohta huomaa korjata moisen virheen, kun sen tässä kerron.

 3. Se oli 2014 tai oliko se seuravana keväänä, kun aloittelevana kokeilevana mediaseuraajan yritin jonkin kautta katsoa katsoa (You Tube ?) klippejä Ukrainasta.
  * Yhdessä oli vanha pappa, joka kulki katua kädet ylhäällä, lepytellen, ikäänkuin rauhoitellen tai päästäkseen puhumaan toisen nurkan takana olevien (asemiesten?) kanssa. Otaksuin, että Mariupolissa. Kenen, minkä puolesta ja mitä sitten tapahtui?
  * Toisessa oli joukko nuoria, jopa vain teinityttöjä, jotka innoissaan täytti selvästi Molotovin cocktaileja, eli polttopulloja. Juuri tuona aikana poltettiin Odessassa noin viisikymmentä henkeä johonkin ay- tms. taloon polttoiskussa. Lie montako muualle?

  Mitä tällaisille videoklipeille tapahtuu? Kuka poliisi niitä tutkii? Kuka haluaa piitata? Onko ne todella olemassa, kun niitä ei ole meille kerrottu?

 4. Eikö viime vistini tulleet perille.
  Uusin ne.

  Ensin mm. ihmettelin tms., totesin, että eivät ilmeisestikään osaa lännen mediat lukea saksaa, kun eivät tunnu osaavan lukea lähettämääsi Minskin sopimuksen sisältöä. Tai se kuuluu asioihin, joista ei saa puhua, jotta ei mene hyvät natotus-hommat hukkaan.

  Toiseksi kirjoitin täsmälleen näin:
  Se oli 2014 tai oliko se seuravana keväänä, kun aloittelevana kokeilevana mediaseuraajan yritin jonkin kautta katsoa katsoa (You Tube ?) klippejä Ukrainasta.
  * Yhdessä oli vanha pappa, joka kulki katua kädet ylhäällä, lepytellen, ikään kuin rauhoitellen tai päästäkseen puhumaan toisen nurkan takana olevien (asemiesten?) kanssa. Otaksuin, että Mariupolissa. Kenen, minkä puolesta ja mitä sitten tapahtui?
  * Toisessa oli joukko nuoria, jopa vain teinityttöjä, jotka innoissaan täytti selvästi Molotovin cocktaileja, eli polttopulloja. Juuri tuona aikana poltettiin Odessassa noin viisikymmentä henkeä johonkin ay- tms. taloon polttoiskussa. Lie montako muualle?

  Mitä tällaisille videoklipeille tapahtuu? Kuka poliisi niitä tutkii? Kuka haluaa piitata? Onko ne todella olemassa, kun niitä ei ole meille kerrottu?
  —-
  —-
  Lisään tähän, että varmaankin katselin näitä v 2015 kevätaikana, kun oli sitä edeltänyt väkivaltainen ja ilmeisesti kovin määrätietoisesti organisoitu vallanvaihto Kiovassa ja sitten seuraavan kevään jälkilaineet muualla Ukrainassa. Mm. Mariupolissa siis taisteltiin juuri noina päivinä. En ole jatkanut netti-kokeilua myöhemmin. Mutta kuulemma on aktivistiryhmiä jotka näin tekee eri motiivein. Kuulemma mitä on internettiin pantu, siellä on. Miksi ei Ukrainan fasisteja ole pantu oikeuteen vaikkapa Haagiin. Ja olisi kyllä aika opettavaista, kaiken maailman nähdä, miten saadaan nuoret tytötkin/naisetkin tekemään polttopulloja. Ihan innoissaan ja kiihkoissaan.

  • Käsitykseni mukaan USA:n intressit ovat niin painavia alueella, että totuudellinen kuva tapahtumista ei pääse valtamediaan. Kaksi ”kansantasavaltaa” eivät olleet Venäjän luomia. Mutta kun Donbassin asukkaat ovat venäläisiä tai venäjää äidinkielenään puhuvia, niin ei Venäjä salli Kiovan natsihenkisten ryhmittymien pääsyä valtaan alueella. Ratkaisu olisi autonomia, jota valvotaan ulkopuolisin voimin, sopimusperustaisesti. Kiovan hallitus ei tähän suostu. Siinä kriisin ydin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s