Välipuhe Ukrainasta

Sodittu on. Kohta kolme viikkoa.

Kaiken tragedian keskellä: Nykyinen tilanne ei olisi ollut välttämätön. Olisi pitänyt kuulla niiden puhetta, jotka jo vuosia sitten ennakoivat tulevan.
Mutta ei kuunneltu. Koska Venäjä ei ole mikään. Eikä sen intressejä tarvitse huomioida. Ja nyt on sitten sota.

Toinen näkökohta: Meni sota Ukrainassa miten tahansa, maan sijainti ja geopoliittinen rooli eivät muutu miksikään. Maa säilyy uhkana tai vihamielisten voimien (NATO) astinlautana Venäjälle. Tai sitten ei.

Eli: Sodan jälkeen tilanteen pitää olla sellainen, ettei tätä uhkaa ole. TÄMÄ on rauhanneuvottelujen päätavoite Venäjän näkökulmasta.

Miksi Venäjän johto pelkää ulkoista uhkaa? Siksi, että maa on energiapotentiaaliltaan ja raaka-ainevaroiltaan maailman rikkaimpia maita. Energian tarve kasvaa ja raaka-ainevarat ovat rajalliset.
Venäjä on erittäin tärkeä myös Kiinan kannalta. Ja etenkin Kiinan kannalta. Lisäksi Venäjä on keskeinen reitti Kiinalle Euroopan markkinoille.

Venäjän ja Kiinan yhteistyö ei enää ole taktista, vaan strategista. Globaalitalous ei enää pyöri vain dollarin varassa.
Kiina kumppaneineen muodostaa kasvavan valuutta-alueen, johon Venäjäkin kuuluu. Lisäksi Kauko-Idässä on joukko suuria ja kasvavia valtoita, joiden kesken on muodostunut alueellisia valuutta-alueita.

Maailman yksinapaisuus on ohi. Sitä mikään NATO ei enää kykene palauttamaan. NATO kykenee kyllä haastamaan ja uhkailemaan, mutta se ei kykene globaalitaloutta enää ohjaamaan.

Kiinan ja USA:n neuvotteluista keskusteltaessa on hyvä muistaa, että merkittävä osa Yhdysvaltojen sisäisestä taloudesta pyörii kiinalaisen pääoman voimalla. USA:lla on omat kahleensa.

4 ajatusta artikkelista “Välipuhe Ukrainasta

 1. Hyvä. Kiitos Ukrainasta ja Venäjästä välittämisestä. Huolestasi. Samoin tunnen minä.
  Olen muutamia asioista kommentoinut. Esimerkkinä muun muassa tähän
  https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/tt/fa4c59cd-9d66-48e7-bc0a-c2681c752203?ref=newsletter:7761&utm_source=Teta_Aamukirje&utm_medium=email&utm_campaign=Teta_Aamukirje
  Laitan kommenttini edelliseen T&T-uutiseen tähän alle myös:
  1. Kommentti: 4 päivää sitten
  Ja asiat korjaantuu paiskelemalla lisää pakotteita ja pakoitteita ja vähättelyä ja nonselaaraamista eli nollaus-mollausta. Ei paljon tarvii ihmetellä, miksi lapset koulukiusaa, kun aikuiset näyttää mallia. Antaaa vaan lasten seurata hyvien aikuisten mallia
  2. Kommentti: 3 päivää sitten
  Puhunpa ruokakriisistä ja kybersodasta. Voimmeko ajatella, että Maailman Ensimmäinen Kybersota on hyvä.
  Se puhdistaa kenttää, maailmaa kaikenlaisesta kybersaastasta. Uskosta, että kyberasiat on verettömiä, kivaa kiusaa.
  No, kyllä ne onkin verettömiä siten kuin on tappajarobottia ohjanneen älykkään taiturin operaatio mukavasta sotapeli-nojatuolistaan kivalla joy-stikillä. Ja tuon operaattorin takana on monituhantinen joukko ja rahoitus, jotka on järjestäneet välineet ja tilanteen.
  Hybridisodan osan kybersota tappaa ja tuhoaan tehokkaammin kuin Raid.
  Ja arvioinpa, että paljon pahemmin kuin varsinainen maasota nyt Ukraina/Venäjällä.
  Kärsivät vain ei näy meidän ’laatu’ medioidemme palstoilla oikein asemoituina. Korkeintaan ne yritetään yhdistää, naamioida ’spekuloidun ilmastomuutoksen’ piikkiin, ihan kuin ilmasto ei olisi aina muutenkin muuttunut ja vaihdellut.
  Kyber- ja kauppasota yhdistyvät hybridisotaan. Kauppasodan keinoihin muun muassa lisätty laajasti kaikenlaisia maksuliikenne/osto-kieltoja ja boikotteja kaikilta aloilta. Ja sitten viattomat ihastelee uutisia, että saadaanpa säpinäuutisia. Samalla tällainen peli tulee tappamaan kurjuuteen kuinka moninkertaisesti ihmisiä lähitulevaisuudessa. Mutta näitä uhreja tuskin näemme Haagin ihmisoikeustuomioistuimessa puolustettavan. Vai voisiko alkaa kyber-, kauppa- ja hybridisotaan liittyviä syytteitä.
  Ainakin tuhon kiihko tuntuu vallanneen monet tahot.
  #. Kommentti: 3 päivää sitten
  Kiitos, kun sinä toimittaja päästit tämän kommentin lopulta läpi. Jep, liekö myöhästettyä kommenttia kukaan lukeneekaan, et soronnoo siis. Kiitos kuitenkin.
  Mutta kysyn muuten vain toimittajalta, kun en tunne toimittajatyötä erityisemmin: Onko esim. tämä lause, lauserakenne, ajatus toimittajan oma keksimä:
  ”Venäjä on jo alkanut rajoittaa myös lannoitevientiään.”
  Vai oliko se edellisen mediatehtaan tuottama?
  Lausehan olisi voinut olla monta muutakin, vaikkapa:
  ”Talouspakotteiden pakottamana Venäjä on jo joutunut rajoittamaan myös lannoitevientiään”
  Ehkäpä toimittajatkin ovat osa hybridisodankäyntiä? Oletko sinä?

 2. KARI, sain tänne välipuheen Ukrainasta ja otaksun, että juuri sen halusit lähettää.
  KTOS-

 3. Moralisoidaanpa vähän. Kari, et ole tuominnut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, etkä sen seurauksia henkensä menettäneille.

  Eivät NATOn jäsenmaiden joukot ole tulleet Ukrainan avuksi, eivätkä hyökänneet Venäjälle.

  • Juu ei. Minä vastustan kaikkea sotaa. Jo periaatteessa. Tuomitsenkin sen, vaikkei se mitään auta. Sitten yritän käsittää, mistä mikäkin lähti liikkeelle, esim
   Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Luulen käsittäväni, koska olen aihetta seurannut vuosikaudet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s